Ünnepi hangulat a közlekedésben is

A karácsony közeledtét az is észreveszi, akit még nem kapott el a vásárlási láz, hiszen a népszerűbb tereken vásárokat tartanak, ahol a jól ismert ünnepi melódiák felcsendülése mellett ínycsiklandó forraltbor- és kürtőskalácsillat tölti be a levegőt. 

A bevásárlóközpontok is ünnepi díszbe öltöznek, és a megnövekedett vásárlási kedv generálta nagyobb forgalom bizony azt is jelenti, hogy megfontolandó, mivel közlekedünk az ünnepi előkészületek idején.

Rengeteg bosszúságtól kíméli meg magát az, aki autó helyett a közösségi közlekedést választja, hiszen az üzletek mellett a BKK is készül a megnövekedett forgalomra.

Az adventi hétvégéken a BKK sűrűbben indítja a város főbb útjain közlekedő villamosok mellett azokat a járatokat is, amelyek útvonala bevásárlóközpontokat érint. A járatbővítés mellett arra is figyelnek, hogy az üzletek meghosszabbított nyitvatartással működnek; ehhez igazodva a járművek is kibővített üzemidővel szolgálják ki az utasokat.

Ezek a változások azokat is meggyőzhetik a közösségi közlekedés használatának észszerűségéről, akik a mindennapjaikban nem így utaznak. A BKK és a BKV az évek óta megszokott és minden évben várva várt feldíszített járművekkel is igyekszik ünnepi hangulatot teremteni.

Mikulás-troli

Idén is közlekedik a nagy népszerűségnek örvendő, fényfüzérekkel díszített Mikulás-troli, amelynek utasai találkozhatnak a Mikulással, akinek csakúgy, mint tavaly, cipősdobozokba csomagolt ajándékokat lehet átadni, melyek a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója jóvoltából rászoruló családokhoz kerülnek. A Mikulást-roli meghitt hangulatról gondoskodó fényeit körülbelül 10 000 darab, alacsony fogyasztású LED-izzóból összeállított fényfüzér biztosítja, emellett különleges, egyedi belső dekoráció is díszíti.

A trolibusszal várhatóan hétfőn és kedden a 83-as, szerdánként a 80A, csütörtökön a 70-es, pénteken a 72-es, hétvégén pedig a 75-ös trolibusz vonalán lehet találkozni. A Mikulás-troli minden alkalommal és minden vonalon meghosszabbított úton közlekedik, ezért ne csodálkozzunk, ha a Deák Ferenc vagy a Blaha Lujza téren csillogó-villogó trolibuszba futunk.

Fényvillamos

Az adventi időszak egyik leglátványosabb és legkedveltebb attrakciója minden bizonnyal a Fényvillamos. A korábbi évekhez hasonlóan idén sem maradnak karácsonyi kivilágításban pompázó villamos nélkül a budapestiek, hiszen a BKV idén is közlekedteti az egyedi kivitelezésű járatot. A fényfüzérekkel díszített, UV típusú nosztalgiavillamos november végétől január elejéig – december 24. és 31. kivételével – mindennap közlekedik jellemzően 16 órától este 21 óráig. A járat vasárnap, hétfő és keddi napokon várhatóan a 2-es villamos, szerda és csütörtöki napokon a 19-es villamos, péntekenként pedig váltakozva a 47-es és 49-es villamos vonalán próbálható ki. A szombati napokon a Fényvillamos mindig más, elsősorban külső lakóterületeket kiszolgáló vonalon jár. A járat menetrendjét a BKK munkatársai igyekeztek úgy kialakítani, hogy az egész város területén a lehető legtöbben tudjanak gyönyörködni benne.

Mikulás-busz

Szintén hagyományosnak tekinthető a BKV által indított Mikulás-busz, amely elsősorban a gyerekek nagy kedvence, és idén az egyik leghosszabb fővárosi buszjárat, a 105-ös útvonalán közlekedik. A Hegyvidékről indulva a Belvároson át az angyalföldi Gyöngyösi utcáig összesen 30 megállón keresztül segíti az utasokat az ünnepre hangolódásban. A Mikuláshoz és karácsonyhoz kapcsolódó motívumokkal díszített járművön nem csak a belső kialakításra helyezték a hangsúlyt. A busz apró érdekessége, hogy összeolvasva a rendszámát éppen a Mikulás érkezésének napját kapjuk, ugyanis az átalakításra kiválasztott Ikarus 260-as típusú jármű a BPI206-os rendszámmal közlekedik.

Mindhárom különleges járatot normál díjszabás szerint lehet igénybe venni, a pontos menetrend pedig megtalálható a BKK honlapján.

Éjszaka sem gond a hazajutás

Az ünnepi elcsendesedés idején is közlekednek a BKK-járatok: szenteste a szokásoknak megfelelően kora délutánig közlekednek a felszíni járatok, ezt követően a megerősített közlekedési rend szerint járó éjszakai buszokkal lehet utazni a fővárosban. Minden esetben érdemes a BKK FUTÁR applikációban megtervezni az ünnepnapokon történő utazásokat, így biztosan mindenki időben odaér a szeretteihez.

Karácsonyt magunk mögött hagyva újra felpezsdül a város. Ennek részeként egyre több, késő estébe nyúló előszilveszteri esemény lesz Budapest belvárosában, ezért az év vége előtt az éjszakai közlekedésben tapasztalható megnövekvő forgalomra tekintettel a metrók meghosszabbított üzemidőben, az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es buszok pedig egész éjszaka közlekednek.

Az év utolsó éjszakáján a metrójáratok – kivéve az M1-es metrót – egész éjszaka közlekednek, a megszokott éjszakai autóbuszok pedig sokkal sűrűbben indulnak, míg az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz szintén egész éjszaka jár.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával készült. További információ: www.bkk.hu  

A cikk az Indulj! magazin téli lapszámában jelent meg, a magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Hegyektől fürdőkig

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. 

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.