Őszi barangolások Budapesten

Budapest egyre népszerűbb turisztikai célpont, történelmi emlékei és építészeti remekművei azonban nem csak a külföldiek számára érdekesek.

A városlakóknak és a turistáknak azonban célszerű a gyors és kényelmes eljutást biztosító közösségi közlekedési eszközöket választaniuk. Budapest közösségi közlekedése világviszonylatban is rendkívül jól szervezettnek számít, így minden fontos látnivalóhoz gyorsan és kényelmesen el lehet jutni.

 

Reptértől a belvárosig

Kezdjük mindjárt a reptérrel, ahonnan sokan indulnak nyaralni, vagy épp ide érkeznek néhány napos városlátogatásra. A saját autó vagy a taxi pénztárcakímélőbb alternatíváját kínálja a reptér forgalmához igazított 100E járat, amely 10 percenként indul a Deák térről. A szolgáltatás repülőtéri vonaljeggyel vehető igénybe, amely külön erre a célra fejlesztett mobilappon keresztül gyorsan, kényelmesen megvásárolható.

Budapest egyik nevezetessége a lélegzetelállító panoráma, amelyet több közösségi közlekedési eszközről is kiválóan meg lehet csodálni. A 2-es villamosjáratot nem véletlenül választották a világ 10 legszebb villamosvonala közé. A nagyszerű budai kilátás mellett másik nagy előnye, hogy a Duna-korzón végighaladva számos látnivaló könnyen megközelíthető vele. A BKK is tisztában van a vonal népszerűségével, ezért hétköznap délután és este, illetve hétvégén napközben és este gyakrabban indítja a szerelvényeket.

A hasonlóan nagyszerű látvány mellett egészen különleges élményt nyújtanak a BKK által üzemeltett D jelzésű hajójáratok is. A különleges vízi járművek nemcsak a Parlamentnél és Várkert Bazárnál kötnek ki, de a Gellérthegy lábánál, a Müpánál és a dinamikusan fejlődő Kopaszi-gátnál is találunk megállót. A zöldövezeti kikapcsolódásra vágyóknak a Margitsziget vagy a római-parti kikötő ajánlott.

 

Ki a hegyekbe!

A budai kirándulóhelyek kora ősszel rengeteg programot kínálnak gyerekkel utazóknak, természetkedvelő túrázóknak vagy csendre vágyóknak. A Széchenyi-hegyhez és a Gyermekvasúthoz eljutást biztosító fogaskerekű tavasztól őszig hétvégenként sűrűbben indul, a Normafa pedig a 21-es járatok mellett hétvégén napközben a meghosszabbított útvonalon, a Boráros tértől a Svábhegyen keresztül közlekedő 212-es buszokkal is elérhető. A kerékpározóknak a legpraktikusabb, ha fogaskerekűvel vagy a 212-es busszal közelítik meg a zöldövezetet, de a bicikliket már az 56-os, 59-es és 61-es villamosokon is lehet szállítani.

A Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomása is kedvelt célpont, és autózás helyett érdemesebb az 56-os és 61-es villamosokra ülni, hiszen ezen járatok kapcsolódnak többek között az M2-es, M4-es metróhoz, továbbá a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokhoz is.

 

Felüdítő fürdőzés

Budapest azok számára is tökéletes célpont, akiket jobban vonzanak a pihentető programok, hiszen a „fürdőfővárosban” számos strand és gyógyfürdő működik, amelyek kényelmesen, könnyen elérhetőek közösségi közlekedéssel.

A 26-os, 226-os buszokkal például megközelíthető a margitszigeti Palatinus fürdő. Az M3-as metró Forgách utca állomásától, továbbá az 1-es villamos, a 26-os, 34-es, 106-os autóbusz, illetve a D12-es hajó Népfürdő utca/Árpád híd megállójától rövid gyaloglással elérhető a felújított Dagály fürdő.

A Gellért fürdőbe az M4-es metróval, a budai fonódó villamosokkal, a dunai hajójáratokkal és a 7-es, 133E autóbuszokkal juthatunk el, a fonódó villamoshálózat 19-es, 41-es és 56-os villamosaival, valamint a 7-es busszal pedig a Rudast érhetjük el. A Széchenyi termálfürdő nem az egyetlen látványosság a Városligetben. Az M1-es metróval, népszerűbb nevén a kisföldalattival egyébként is kihagyhatatlan élmény utazni, és mindegyik látnivaló pár perc sétára esik az utolsó előtti állomásától, a 72-es troli pedig a belvárosi utcákon suhanva kínál egyedülálló utazási élményt.

A H5-ös HÉV-vel, illetve a 160-as autóbusszal Csillaghegyig utazva megközelíthető a közelmúltban átadott és kibővített Árpád Forrásfürdő; míg a fonódó villamoshálózat óbudai járataival, a 17-es, 19-es és 41-es villamosokkal el lehet jutni a Szent Lukács Gyógyfürdőhöz. Az Aquaworld ugyan igencsak távol esik a város központi részeitől, de a Keleti pályaudvartól induló 230-as busszal gyorsan megközelíthető.

Budapest rengeteg ismert és számos eldugott, de izgalmas meglepetést rejteget minden korosztály számára. Helyieknek is nagyon ajánlott, hogy egy-egy napot városi turistaként töltsenek el a saját városukban. Sétálgassanak eldugott utcácskákon, nézzenek fel a homlokzatokra, menjenek el régóta tervezett kiállításokra. Garantáltan szuper élményben lesz részük, amihez a közösségi közlekedési eszközökkel való megközelítés révén a BKK is nagyban hozzájárul.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával készült. További információ: www.bkk.hu 

A cikk az Indulj! magazin őszi lapszámában jelent meg, a magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Találkozó a Mikulással és különleges járművek.

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. 

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.