Nyári időzóna

A sugárhajtású repülőgépeknek köszönhetően az ötvenes évektől kezdve elérhetővé vált a kontinensek közötti távolságok néhány óra alatti legyűrése – igaz, eleinte csak a tehetősek számára. A korabeli elit utazók azonban a repülőút után gyakran panaszkodtak különös kimerültségre, amely a fáradtság mellett egyéb élettani változásokban is megnyilvánult. A kutatók a hatvanas években jöttek rá, hogy a tünetek az időeltolódásra vezethetők vissza, és gyorsan nevet is találtak a jelenségnek: a jet set és a time lag (vagyis az elit közönség és az időeltolódás) összevonásával született meg a jetlag. A tünetegyüttes gyakorlatilag mindenkit megvisel, és hozzászokni sem igazán lehet, de felkészüléssel, megfelelő táplálkozással enyhíthető – Időzónák kihívásában című cikkünkben mi is adunk erre tanácsokat.

Mostani világcsavargónk, Szabados Igor több mint ezer repült úttal a háta mögött biztos tudna erről (is) mesélni, de őt inkább antarktiszi és egyéb, mások által kevéssé látogatott helyszíneken szerzett élményeiről faggattuk. Washingtonban azonban már nem ússzuk meg a jetlaget, de akinek itt kicsit nehezebben megy az átállás, pihenésképpen besegíthet a National Cathedral legómásának építésébe. Adrenalin rovatunk ötleteitől pedig biztosan mindenki azonnal felébred, hiszen magaslati kalandokat gyűjtöttünk össze, amelyek kipróbálásához elszántságra mindenképpen szükség van, tériszonyra viszont semmiképp.

Etiópiába viszont jetlagmentesen repülhetünk, és a kiváló kávék társaságában bakancslistás élményeket gyűjthetünk – például Lalibelában. Koppenhágában a tengeren ringatózó dézsában való fürdést javasoljuk, a hazai folyók és tavak kínálatára építve pedig rengeteg aktív programot gyűjtöttünk össze, a vízitúrától kezdve a SUP-on át a motorcsónak keltette hullámokat kihasználó wakesurfig. A Balatonnál és az Adrián két tapasztalt vitorlázó ad tippeket a szél és a napfény kihasználására, Budapesten viszont strandokat és nosztalgiajáratokat ajánlunk. A csendesebb pihenésre vágyóknak ezúttal felnőttbarát hoteleket mutatunk be, ahol minden körülmény adott az ellazulásra és feltöltődésre. 

A nyári főszezonban repülővel nyaralni indulóknak elmeséljük többek közt, hogy mely napokon és napszakokban érdemes valóban jó időben érkezni a repülőtérre. Gasztrorovatunkban most a nyár egyik kedvenc ételét, a lecsót és annak külföldi rokonait mutatjuk be, a grúzok nemzeti étele, a hacsapuri mellett.

Jó nyaralást!  

Az Indulj! magazin nyári lapszáma kapható országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

 

 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? Budapest szerencsés helyzetben van, hiszen 13 strand és gyógyfürdő működik szerte a városban, melyek nem csak a turistáknak kínálnak jobbnál jobb szolgáltatásokat.

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. A célpontok megközelítésében kiemelt szerepe van a közösségi közlekedésnek, ezért nyáron a BKK is sűríti a turisztikai szempontból fontos járatait. Emellett a kiemelt vonalakon nosztalgiajáratok színesítik az utazás élményét.

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.

Szorongásgátlót túladagoló utas, reptérről visszaforduló családapa – ugyanattól rettegnek, mint Jennifer Aniston, Megan Fox, Ben Affleck vagy Colin Farrel és még sokan mások. A repülésfóbia azonban kezelhető – mutatjuk, hogyan.

Budapest kétségtelenül a világ egyik legszebb, legizgalmasabb fővárosa, meglátogatására évente több millióan kelnek útra Földünk minden pontjáról. 

Szinte mindannyian jártunk már itt, de mégsem ismerjük igazán – holott a főváros második legnagyobb közigazgatási egysége a rómaiak egykori lakhelye és Krúdy kalandjainak színhelye volt, és rengeteg meglepetést tartogat.

Túrák a föld alatt és felett, száguldás két vagy több keréken, átcsúszás a hegyek közt, majd megpihenés egy fa lombjának takarásában – nem kell messzire utaznunk, ha hosszú időre feltöltő élményeket vagy netán földtől elrugaszkodott szálláshelyeket keresnénk.

Németország idén ünnepli a Bauhaus mozgalom születésének 100. évfordulóját, kiállításokkal, rendezvényekkel és múzeumi tárlatokkal.