Megjelent az Indulj! magazin téli lapszáma

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Ki ne szeretne bepillantani egy elzárt világba, ahonnan információból csak foszlányok szivárognak ki, és talán még ennél is kevesebbet tudnak ők a határon túli életről? Észak-Korea éppen ilyen hely, ebből adódóan kicsit misztikus és megközelíthetetlen, ezért nagyon szerettem volna – ha csak egy pillantásnyi időre is – bekukkantani ide. Ez nemrégiben össze is jött, az Északot Dél-Koreától minden értelemben elválasztó határon, amelyet itt – nem véletlenül – demilitarizált övezetnek hívnak. A négy kilométer széles sáv közepén, a kilátótoronyban állva aztán tényleg elmondhattam, hogy láttam Észak-Koreát, még ha csak egy olyan részt, amelyet igazából kirakatként használnak a kíváncsiskodók számára.

De Észak-Korea is felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket, és egyáltalán nem lehetetlen ide körutazásra indulni, lehetőleg szervezett formában. Magyarországról is elérhető ez a túra mindazok számára, akik hajlandóak lemondani a telefon és az internet használatáról. Ők cserébe elfeledett szovjet repülőtípusokkal utazhatnak és valóban érintetlen természetet láthatnak.

Én mindenesetre inkább a déli oldalt ajánlom, főleg azért, mert Szöulba immár közvetlen járattal is repülhetünk, és rengeteg izgalmas programot tartogat, egyszerre hipermodern és tradicionális környezetben – ahogy az írásunkból is kiderül. A bevállalósaknak pedig vietnámi motoros túrára adunk ötleteket, és bemutatjuk a világ legveszélyesebb repülőtereit is. De mostani világcsavargónk is merész vállalkozást teljesített, amikor egy terepjáróval utazott körbe öt kontinenst, több mint egy éven át.

A nyugalmasabb programokat keresőket a hajótársaságok világába kalauzoljuk el, és ízelítőt adunk néhány nagyváros evőpiacaiból, valamint Lyon sokarcú kínálatából. Télen persze a síelés is megkerülhetetlen program, így ismert és felfedezésre váró terepeket ajánlunk. Kutyáknak és gazdáiknak pedig segítünk a kimondottan nekik szóló hazai szálláshelyek és éttermek megtalálásában, Varnus Xavér vezetésével bejárjuk Kőbányát és a hazai téli eseményekből is szemezgetünk.  

Az Indulj! magazin téli lapszáma kapható országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Találkozó a Mikulással és különleges járművek.

Hegyektől fürdőkig

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. 

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.