Kirándulások és nosztalgiautak

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. A célpontok megközelítésében kiemelt szerepe van a közösségi közlekedésnek, ezért nyáron a BKK is sűríti a turisztikai szempontból fontos járatait. Emellett a kiemelt vonalakon nosztalgiajáratok színesítik az utazás élményét.

Irány a zöldövezet!

A nyári időszakban a dunai hajójáratok hangsúlyos szerepet kapnak, hiszen a félóránként induló járművek a budai és pesti oldalon is több, turisztikailag jelentős helyszínt érintenek, a Római-parttól a Kopaszi-gátig, valamint a Margitszigetet is. Utóbbi még a 26-os busszal érhető el, amelynek vonalán nyáron nagyobb buszok közlekednek, hétköznap 10-12, hétvégenként 7-8 percenként. De persze a zenélő szökőkút és a fényjáték akár a 4-es és 6-os villamos megállójából sétálva is elérhető, aki pedig a Margitszigetet a Hajógyári-szigettel kombinálná, a 226-os busszal mindkét helyszínt érintheti.

Tavasztól őszig a budai hegyvidék a hétvégi szabadidős programok közkedvelt helyszínévé válik, és mivel sokan közösségi közlekedéssel jutnak el a túrák kiindulópontjaihoz, a BKK bővebb szolgáltatást biztosít bizonyos XII. kerületi hegyvidéki vonalakon. A Széchenyi-hegyhez és a Gyermekvasúthoz eljutást biztosító fogaskerekű tavasztól őszig hétvégente sűrűbben indul, a Normafa pedig a 21-es járatok mellett hétvégén napközben meghosszabbított útvonalon, a Boráros tértől a Svábhegyen keresztül közlekedő 212-es buszokkal is elérhető. A kerékpározóknak a BKK javasolja, hogy a fogaskerekűvel vagy a 212-es busszal induljanak a zöldövezetbe, de a bicikliket már az 56-os, 59-es és 61-es villamosokon is lehet szállítani.

A Hűvösvölgy és a Gyermekvasút megközelítéséhez a BKK az 56-os és 61-es villamosokat ajánlja, amelyek kapcsolódnak többek között az M2-es, M4-es metróhoz, továbbá a 4-es és 6-os villamosokhoz is. A piktogrammal megjelölt szerelvényeken kerékpár is szállítható.

 

 

Nosztalgiajáratok Budapesten

A jó idő beköszöntével a szabadtéri programok és látványosságok is megsokasodnak. Ahogy az elmúlt években, idén is több nosztalgiajárat közlekedik májustól őszig. A világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán szombatonként közlekedő N2-es járatról a teljes budai oldal megcsodálható. A világörökségi helyszínként a turisták kitüntetett figyelmét kivívó panoráma minden korosztály számára élvezetes programot kínál.

A vasárnaponként közlekedő N19-es villamos is legalább ennyi látnivalóval szolgál. A Deák térről – júliusban a Móricz Zsigmond körtérről – induló, a Szent Gellért tér érintésével a III. kerületi Katinyi mártírok parkjáig közlekedő járatról a pesti oldal látványosságai csodálhatók meg. A Parlament grandiózus épületére a budai oldalról a legszebb a rálátás. Az útvonal másik érdekessége, hogy sorra érinti Budapest történelmi gyógyfürdőinek nagy részét. A Gellért érintésével elhalad az Ivócsarnok, a Rudas és a Szent Lukács fürdők mellett, de akár a Császár–Komjádi uszodába is elvisz a villamos.

 

Programokkal összefonódva

A retró és nosztalgia-életérzés átélhető a nosztalgia-autóbuszokkal is. A nyári időszakban minden vasárnap körjáratként viszi az érdeklődőket az N109-es nosztalgiabusz a Deák Ferenc tér–Erzsébet híd–budai felső rakpart–Margit híd–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon. Ugyan a nosztalgiajáratok útvonalát úgy alakították ki, hogy mind a külföldiek, mind a helyiek számára nyújtsanak érdekességeket, a járművek is figyelmet érdemelnek. A villamosok igazi ritkaságok, mint például a 2624-es acélvázas, kéttengelyes jármű, amely 1906-ban készült, majd a hetvenes évek forgalmi állapotának megfelelően újították fel.

Nem kevésbé számít kuriózumnak az IK630-as autóbusz. Ez a kék-ezüst színekben csillogó kabrióbusz ugyan juniornak számít az előzőhöz képest, hiszen „csak” 1971-ben gyártották, és az akkori NDK-ban szállította az utasokat, egykori társai viszont a főváros megnövekedett turisztikai igényeinek kielégítésére, városnéző buszként 1975-ig szolgáltak a BKV flottájában. Az IK180-as szintén az ikonikus Ikarusz-gyárból gördült ki, és egészen 1980-ig szállította az utasokat.

A flottát erősíti még az UV típusú R47-es retró villamos is, amely minden hónap első szombatján a Deák Ferenc teret kapcsolja össze a Városház térrel. Különlegessége, hogy kapcsolódik a Budafok-Tétény Önkormányzata „Budapest Bornegyede” pincelátogatási programjaihoz, amire pedig igazán érdemes minden borkedvelőnek kilátogatni.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia-vonaljeggyel vagy -napijeggyel, illetve éves nosztalgiabérlettel lehet igénybe venni. A jegy és a bérlet megvásárolható elővételben a BKK ügyfélközpontjaiban vagy a helyszínen, a járművön dolgozó kalauztól. A nosztalgia-autóbuszok csak az ülőhelyszámnak megfelelő utasszámmal közlekedhetnek. A járatokról, az útvonalról és a nosztalgiajárművekről részletes információk a bkk.hu/nosztalgia oldalon olvashatók.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ szakmai támogatásával készült. További információk és ötletek: www.bkk.hu

 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Találkozó a Mikulással és különleges járművek.

Hegyektől fürdőkig

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. 

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.