Jódos-sós víz és szauna

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. Igaz, hogy a strandszezonnak vége, a kinti medencék pedig elsősorban az aktív úszók számára élvezhetők, de a beltéri medencék, szaunák és gőzfürdők a hidegebb napokon is számtalan élményt kínálnak.

 Budapest legújabb vizes gyöngyszeme a nemrég felújított Pesterzsébeti Gyógy- Strandfürdő, ahol tíz fedett medence, köztük jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence várja a látogatókat. A vizes kikapcsolódásra vágyók mellett a fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín.

A mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére egyaránt alkalmas keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, idegnyugtató és stresszoldó hatású gyógyvizet szépen felújított környezetben, a modern igényeknek megfelelő körülmények közt élvezhetik a vendégek.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény. Itt kapott helyett a szauna, amely iránt különösen az őszi–téli időszakban nő meg a kereslet. A szaunavilágban finn (90 oC), gőz (45-50 oC) és kombinált infra-só szauna (38-40 oC) egyaránt várja a vendégeket, a merülőmedencéket a fürdő teraszán találjuk, egy további finn szauna, valamint pihenőágyak társaságában. Ez a részleg külön is igénybe vehető, és a tervek szerint külön szaunaprogramoknak és esteknek is helyszíne lesz.

Noha a környék BKV-val is jól megközelíthető, a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra. Ezzel együtt a fürdőben töltött idő igazán tartalmas kikapcsolódást nyújt az egész család számára.

Tippek szaunázáshoz

Ha igazán élvezni szeretnénk a forró levegő és a hideg víz kombinációját, nem árt tisztázni néhány félreértést. Közkeletű tévhit például, hogy a szaunázás gyógyítja a náthát. Ugyan a meleg, párás közeg segít a megelőzésben, betegen szaunázni viszont egyet jelent mások megfertőzése mellett saját szervezetünk túlterhelésével is. A meztelenül szaunázás helyett ildomosabb törülközőt csavarni magunk közé, hiszen a pucér testek látványa zavarhatja a többi vendéget. A megfelelő hőfok és páratartalom fenntartásában pedig az segít, ha nem hagyjuk indokolatlanul hosszú ideig nyitva a kabinajtót. Fontos a szaunázás utáni hidratálás is, hiszen a szervezet könnyen kiszáradhat a fokozott igénybevétel és vízveszteség következtében.

Cikkünk a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. szakmai támogatásával készült.

Az írás az Indulj! magazin őszi lapszámában jelent meg, a magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Találkozó a Mikulással és különleges járművek.

Hegyektől fürdőkig

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?

Földvári András mindig is sokat utazott, de egy éve, amióta nyugdíjba ment, folyamatosan távol van. Csaknem egyéves thaiföldi, malajziai és szibériai tartózkodás után csak rövid pihenőre tért haza, két nappal később már egy repülőn ült Marokkó felé, onnan pedig Sevillába vette az irányt.