Felfedezésre váró múzeumok Óbudán

Óbudáról a partiarcoknak be is ugrik a Sziget Fesztivál vagy a szezonálisan nyitva tartó Kobuci Kert. A Római-parton, a vadromantikára vágyók kedvenc helyén vagy az Amfiteátrumban pedig minimum iskoláskorában mindenki járt legalább egyszer, míg túrázók és terepfutók számára a Hármashatár-hegy útjai ideális és kedvelt terepnek számítanak.

A felszín mögé nézve azonban mind történelmében, mind természeti adottságaiban, mind pedig épített örökségeiben egyedülállóan gazdag kerületről beszélünk, amelyről eszünkbe sem jut, hogy akár többnapos, minden korosztály számára tartalmas szórakozást kínáló kirándulások célpontja is lehet. Szerencsére Óbudát az elmúlt években egyre népszerűbb tematikus városi sétákon sokan kezdik maguknak felfedezni, és már egyre többen érkeznek ide egyénileg is, de még mindig van jó néhány rejtett tartalék.

A város legkedvesebb főtere

Óbuda békebeli Fő tere ideális kiindulópont, ha a város történetével akarunk megismerkedni. A 18. századi utcaképet szépen megőrző macskaköves terecske és környéke önmagában is egész napi programot kínál. Télen a túlzsúfolt karácsonyi vásároktól megcsömörlött vendégeket itt valóban meghitt adventi hangulat várja, az ünnepi díszkivilágításban fürdőző tér közepét az ingyenesen használható korcsolyapálya uralja. A fabódékban olyan kézműves portékákat árulnak, amelyek ára messze a belvárosi szint alatt marad, és az elmaradhatatlan adventi családi programokból sincs hiány. Ahogy kicsit melegszik az idő, kinyit az évtizedes elhanyagoltságból szépen feltámasztott gáznyomás-szabályozó ház. Az eredeti funkcióját vesztett, bájos kis építmény évtizedekig kallódott, mígnem 2015-ben Gázlámpa Kioszkként éledt újjá, benne minden bizonnyal Budapest legkisebb kávézójával. A helyi kulturális élet mozgatórugója, az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont Nonprofit Kft. pedig gondoskodik arról, hogy mindig legyen olyan szabadtéri program, amely újra és újra élettel tölti meg a teret, nem is beszélve az Óbudai Önkormányzat által szervezett ingyenes nagyrendezvényekről, fesztiválokról.

Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont előtt, a Fő téren akár Szindbád asztalához is leülhetünk. A közösségi térben, ahol a kávézó és művészeti galéria mellett a Szindbád Rendezvénytér és Coworking Iroda is működik, heti rendszerességgel biztosítanak helyszínt a legváltozatosabb kulturális projekteknek. Mindemellett jegyirodaként is funkcionálnak, ahol helyi és országos programokra is lehet belépőket vásárolni. Az információért betérőknek pedig ingyenes turisztikai térképekkel és kiadványokkal segítenek eligazodni a gazdag kínálatban.

 

Egy kastély, három múzeum

Ha igazi főúri barokk kastélyban akarjuk múlatni az időt, csak a tér átellenes oldalára kell mennünk. A kopottságában is megkapó Zichy-kastélyt valószínűleg többen felismerik, ha elárulom, hogy udvarán működik nyaranta a népszerű Kobuci Kert. Érdemes azonban egyszer kocsmázás előtt felfedezni az épületet, mert három kiváló múzeum is található itt. Kevesen tudják például, hogy nem kell Pécsig utazni, ha átfogó Vasarely-kiállítást szeretnénk látni. A mintegy száz alkotás szépen végigvezet az 1920-ban indult életművön, a szürrealizmuson és a Tévutakon át egészen a fekete-fehér korszakig, onnan meg az op-arthoz. Rendszeresen tartanak izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozásokat is, sőt a múzeum és a program szülinapokra is bérbe vehető, nem csak gyerekeknek. Bónusz, hogy a felkapott zsúrozós helyekhez képest jóval szerényebb áron adják ezt a minőségi szolgáltatást.

 Szentlélek térről nyíló épületben megbújó Óbudai Múzeum Óbuda – egy város arca című állandó kiállításáról hamar kiderül, hogy jobb helyre aligha csöppenhetett volna az ember. A kiállítás példásan nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a látásra, szaglásra, hallásra és tapintásra is ható interaktív elemek használatával tegye kisgyerekekkel együtt is élvezhető kalanddá a múzeumlátogatást. A történelem szó szerint a lábunk alatt hever, amikor üvegtéglákon átsétálva látjuk a kastély alatt található középkori préposti palota és a kanonoki házak nyomait. A leglátványosabb rész minden bizonnyal az, amely elsősorban szobabelsőkön és a mindennapi élet kellékein keresztül mutatja be, hogy miként vált szőlőspincés-kiskocsmás mezővárosból bérkaszárnyás ipari külvárossá a település. A kiállítás nagyon szimpatikusan nem akarja rejtegetni a mai városképet meghatározó panelházakat sem. A tárlat utolsó szakasza olyan, mintha egy életnagyságú, BUBIV-bútoros – Rakéta porszívós – Gazdálkodj okosan társasjátékba csöppentük volna.

A játékkiállítás a hab a tortán. Ottjártamkor egy nagypapakorú férfi változott vissza ötévessé fakocka-építőzés közben. A múzeumra egyébként is jellemző, hogy nagy figyelmet fordít arra, hogy többgenerációs programokat nyújtson. Szuper ötlet az ingyenesen bérelhető családi felfedező hátizsák. Ebben rejtvényes versikék vezetnek állomásról állomásra az Óbudai Múzeumban, a Fő tér környékén pedig izgalmas feladatok várják a gyerekeket.

A belső udvarból nyíló főépület emeleti részén kapott helyet a Kassák Múzeum, amely a magyar avantgárd sokoldalú és kiemelkedő alakjának tárgyi és szellemi hagyatékát őrzi. Itt található Kassák teljes levelezése, kéziratai és könyvtára is. A gyűjtemény részét képezi 1700 képzőművészeti alkotás és 3000 fotó is. Az életmű ápolása mellett egy kicsi, de annál figyelemreméltóbb kortárs gyűjteménye is van a múzeumnak, amely elsősorban a modernizmus szellemének elkötelezett alkotók műveit mutatja be. Így láthatóak ma Bak Imre, Nádler István, Ámos Imre vagy Maurer Dóra művei is. Rögtönzött felmérésünkből kiderült, hogy bár Kassák neve ismerősen cseng, életműve azonban a legtöbb ember számára távolinak tűnhet. Holott a múzeum és az állandó kiállítás néhány éve nemcsak tereiben, de koncepciójában is megújult, és a világ legjelentősebb dizájndíjai közül kettőt is bezsebelt 2012-ben. A múzeum – csakúgy, mint többi óbudai társa – a kerület lakói számára ingyenesen látogatható.

 

A hosszú nevű és az eldugott

Az Árpád híd túloldalán a Krúdy-negyed újabb ékszerdoboza a környéknek. Számos békebeli vendéglő ma is az étlapján tartja a velős csontot, de így is van ez rendjén az író egykori lakásától néhány méter távolságra. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum épületében olyan sok szeretettel, fantáziával és precizitással összeállított kiállítást kapunk, amely bőven megérdemelné, hogy hosszú sorok kígyózzanak a bejárat előtt. A városi skanzen jellegű, elsősorban enteriőrökön keresztül kommunikáló kiállításon eltöltött egy óra alatt bármely diákcsoport többet tanulhat az elmúlt kétszáz év ipari, kereskedelmi és vendéglátóipari fejlődéséről, mint félévnyi frontális oktatásban eltöltött történelemórán. Céges rendezvénynek sem utolsó program egy korabeli Stühmer csokoládébolt, papír-írószer üzlet vagy vasbolt kulisszái közt bolyongani, miközben egy Orion tévébe oltott LED-es kijelzőn nézhetjük az Állami Áruház című filmet. Az időutazásban megelevenedik egy 19. századi szálloda, kávéház és étterem is, sőt a leghíresebb magyar ételek és édességek eredeti receptjei is elvihetőek.

Óbudán sétálva szembetűnő, hogy a 18. századi utcácskák nagy részét bekebelezte a panelrengeteg. Példás, hogy a felújítási program során arra is volt akarat, hogy a külső burkolat mintázatában visszaköszönjön a környék jelenlegi funkciója és múltja. Így került óriási kerékpáros a Duna-parti bicikliutat szegélyező szalagházra vagy római légiósok képe oda, ahol egykor római tábor működött. Ezért kapott kékfestőmintákat az a panelház is, amely részben a majdnem 200 évig üzemelő Goldberger textilgyár helyén áll. Az egykor egy egész tömböt elfoglaló gyárkomplexum törzsépülete szintén egy olyan, nagyobb ismertséget érdemlő, nagy ívű kiállítást rejteget, amely egyszerre állít méltó emléket a családnak és mutatja be a hazai textilipar történetét. De nem ám rosszul megvilágított tárlókon keresztül, hanem nagy múzeumokat megszégyenítő műgonddal összeállított, látványos és interaktív kiállítás kalauzol el bennünket a szövetek lélegzetelállítóan színes világába. A kiállítás mellett az épület felújítása is remekül sikerült. A végtelenül letisztult, minimalista terek rendezvények kiváló helyszínéül is szolgálnak.

Nyitott szemmel járni mindig kifizetődő, mert így nem vesszük el a lehetőségét annak, hogy új, inspiráló dolgokat fedezzünk fel. Óbudán, alig néhány perc sétára öt olyan magával ragadó múzeum is található, amely bármelyik esős hétvégén szuperül feltölti az embert. A feladat tehát adott: menjetek Óbudára, és nézzétek új szemmel ezt az ősi-modern városrészt!

Nézelődésünket a kerületben az Óbudai Turisztikai Egyesület segítette, amely a www.visitobuda.hu, illetve a www.facebook.com/visitobuda/ oldalon számos további ötletet ad a városrész felfedezéséhez.

 

 

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Észak és dél, motorral - rendhagyó élménybeszámoló. 

Síelés, tengerjárás, 405 nap alatt a Föld körül, kutyajó szolgáltatások, hajmeresztő repterek, Lyon, Vietnám és Szöul. 

Budapest megújult és kibővült fürdője, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő az év minden napján tökéletes választás egy élvezetes vízi kikapcsolódáshoz, hiszen itt aztán mindenki talál kedvére való wellnessprogramot.

Találkozó a Mikulással és különleges járművek.

Hegyektől fürdőkig

Fürdőbe járni az ősz beköszöntével is jó szabadidős program. 

Filmes és zenei utazások, önkéntes programok, túrák a Himalájában és a Balkánon, pekingi kacsa Sanghajban és boros kalandozások itthon. 

A nyár beköszöntével mindenkit csábít a vízpart, hiszen ki ne szeretne a tikkasztó kánikula elől a hűs habokba menekülni? 

A nyári időszakban egyre több turista keresi fel a fővárosi nevezetességeket, Budapest fürdőit, illetve zöldövezeteit. 

Melyik az a város, amely négy irodalmi Nobel-díjast adott a világnak? Miért lett Chicago az art deco fellegvára? Hogyan mondanak a japánok nemet? Miként épül fel az ország ötödik legnagyobb, ám pusztán egy hétig álló városa?  És vajon melyik az az ország, amely birkákra szerelt mobiltelefonnal feltérképezett street view-val kampányol?